divendres, 7 de desembre de 2012

OLLETA


50gr d’arròs per persona
90gr per persona de fesols secs (dels xicotets que venen a l'engròs, remullats i bullits)
 100gr de carn per persona (coradeta, costelletes, cansalada entreverada...)
 1 maneta de porc per cada quatre persones
 1 botifarra de carn per cada dos persones
 1 nap per cada dos persones (també podem posar meitat naps i meitat xirivies)
1 penca per cada dos persones
1l d’aigua per cada dos persones
1 cullerada sopera d’oli d’oliva
Sal, cúrcuma (o colorant) i timó
 Ingredient personal (normalment una beguda alcohòlica de cereals fermentats)
Fassedures o pilotes de dacsa, si voleu. Una per persona, però caldria reduir proporcionalment al seu pes la quantitat d’arròs i de fesols

El dia d’abans posem els fesols secs a remulla (si fa calor canviem l’aigua unes quantes voltes). Quan ja han inflat, els posem a bullir; SENSE SAL, i quan bull uns minuts canviem l’aigua dos o tres voltes perquè desaparega part del midó (Ens ho agrairan els nassos dels convidats i ningú culparà sense raó a cap gos del que se li ha escapat a ell). Deixem els fesols fins que es coguen.
Per preparar les manetes de porc, les bullim uns deu minuts, tirem l’aigua i les rentem.

Amb una part de l’aigua bullim el timó i el colem. No tirem l'herba gastada per si cal rebullir-la.

En un perol amb l’aigua escaient i en gelat, posem els fesols, la carn, les manetes de porc bullides, les botifarres i la verdura. Encenem el foc i quan arranque el bull desescumem les impureses de la carn i afegim l’oli.

Deixem que bulla amb el perol destapat a foc lent uns quinze minuts i afegim la infusió de timó, la sal; al gust, la cúrcuma (o el colorant) i l’ingredient personal (i les fassedures si ho hem decidit així). Que seguisca bullint el perol, ara tapat, tot el temps que vulgueem, quan més; millor, però si és molt de temps caldrà corregir l’aigua que hem posat si ha minvat molt. El més convenient seria preparar un poc d'infusió de timó extra amb l'herba gastada perquè no faça massa gust, i si no la utilitzes per a l’olleta, sempre ve bé per a la sobretaula).

Per últim, quan falten uns vint minuts per dinar, afegim l’arròs i deixem que es coga uns quinze minuts i després apaguem el foc i deixem que repose tapat fins que l’arròs estiga cuit del tot.

Bon profit!

Xavier Miralles Martines