diumenge, 10 de juliol de 2011

REDITS POLÍTICS A QUALSEVOL PREU


Dijous passat va saltar la llebre. La premsa es feia ressò d’una notícia sobre la denúncia a l’escola pública el Romeral que un anònim havia fet tot i insinuant que s’hi adoctrinava els xiquets i xiquetes de 5 anys en el nacionalisme.
Hi ha coses que no estan clares des d’un principi i aquesta de la denúncia al Romeral n’és una. Jo veig molt just que un pare o una mare o millor encara la parella de progenitors vetlle per l’educació que rep el seu fill o la seua filla, però si a l’hora de reclamar no se segueixen els passos establerts i s’amaga la persona darrere d’una entitat amb un conegut tarannà d’intolerància, hi ha alguna cosa més a sota que la simple preocupació per l’educació dels seus plançons.
Els pares sota l’empara de la LODE tenen el dret a triar el centre públic, privat o concertat que desitgen per al seu fill. Els primers, com el Romeral,  no adoctrinen de ninguna manera, apliquen; en l’assumpte que ens ocupa, la Constitució Espanyola en el seu article tercer i l’Estatut d’Autonomia; en aquest cas, l’article primer i sisè que no debades són dels primers articles d’ambdues cartes magnes ja que protegeixen els drets més elementals dels ciutadans. Els centres privats i concertats per la seva banda, sí que adoctrinen ja que per definició pròpia i com a referent de la seua creació tenen un ideari que cal transmetre (i sotmetre) als seus alumnes. Aleshores, aquest pare per què porta els seus fills al Romeral si pot triar un ensenyament més castellanitzat (els centres concertats alcoians brillen per l’absència de línies en valencià) i ideològicament més acord amb la seua forma de pensar neoliberal?
El que és ben cert és que existeixen partits que dins dels seus punts bàsics d’actuació política  parlen de “garantizar la libertad en la elección de la lengua” i associacions com “La Asociación Nacional por las Libertades Lingüísticas (ANLL)” que com es pot veure pel seu nom, té un caire nacionalista i poc tolerant.  Ambdues institucions van ideològicament de la mà (i potser tenen un parentiu ben proper) i les dues no tenen altre objectiu que l’eliminació del valencià com ja fa temps intenten fer a Catalunya amb el seu valencià (català en ambdós casos). Per molt que demagògicament alguns grups vulguen estendre la falsa idea de la llibertat d’elecció, en certes decisions ha de ser presa de manera científica ja que no tots tenim la capacitat de decidir què és millor o pitjor en certs temes i menys encara quan l’afectat, com en aquest cas, és tota una societat. Llavors, no pot prevaldre l’egoisme intolerant d’uns pocs sobre la realitat històrica d’un país i aleshores, en aquest assumpte d’interès social i no pas individual, hem de fer cas al manament constitucional i estatutari sobre la protecció de les llengües de l’Estat Espanyol distintes del castellà, i les institucions han de donar preeminència educativa i social al valencià per evitar la seua desaparició.
Pel que hem vist fins ara, darrere de tanta queixa hi ha un rerefons de propaganda política, o millor, d’adobament del terreny polític amb la vista ben posada en les properes eleccions. I, és correcte jugar amb els nostres fills per retre l’homenatge degut al nostre partit polític? El que hauria d’haver fet està persona i més si té mires polítiques com s’entreveu, és haver portat la seua queixa  als fòrums polítics adequats i hi debatre els seu problema,  però no usar els xiquets com a arma llancívola ja que fins i tot, podria estar arribant a conculcar-los els principis setè i desè de la carta internacional dels drets dels infants de les Nacions Unides.
Per acabar, sóc de l’opinió que des de l’any 1978 a hores d’ara, mai no havia aparegut tant de grup que s’omplira la boca amb les paraules democràcia, llibertat, dret... per voler indicar la seua set de tot el contrari, aleshores, a partir d’ara caldrà desconfiar, d’entrada, dels grups que facen ostentació d’eixos termes ja que sembla que el que realment desitgen és sotmetre  la societat al seu control i al seu gust.

Xavier Miralles Martines
EDITAT DE L'ORIGINAL L'11/7/2011

Licencia de Creative Commons
REDITS POLÍTICS A QUALSEVOL PREU by Xavier Miralles Martínez is licensed under a Creative Commons Reconocimiento-NoComercial-SinObraDerivada 3.0 Unported License.